Huizenprijzen lopen dit jaar met nog eens 12,5% op

Hypotheekrentes stijgen

De hypotheekrentes zijn de voorbije week opnieuw ogelopen. Daardoor liggen de tarieven voor wie de hypotheekrente tien of twintig jaar wil vastzetten nu op het hoogste punt sinds augustus 2019.

Het is al de tweede week op rij dat veel hypotheekverstrekkers hun tarieven verhogen. Daardoor is de rente voor wie zijn hypotheekrente twintig jaar wil vastzetten - de populairste optie - nu gemiddeld 1,84 procent. Dat is 0,45 procentpunt meer dan aan het begin van het jaar. Ook andere hypotheekrentes, met en zonder NHG-garantie, zijn de voorbije weken omhooggeschoten.

Oorzaak hiervan is dat de marktrentes zijn gestegen. Dit zijn rentes die banken aan elkaar moeten betalen als ze geld lenen, of moeten betalen aan de Europese Centrale Bank. De banken verwerken de rentes die ze moeten betalen in de rentes die ze aan hun klanten rekenen, bijvoorbeeld huizenkopers.

Ondanks de flinke stijgingen van de afgelopen weken liggen de rentes nog altijd historisch laag. Zo betaalde je vijf jaar geleden nog ruim boven de 2 procent als je je rente twintig jaar vast wilde zetten. Tien jaar geleden betaalde je zelfs meer dan 5 procent.

« Terug naar overzicht