Prijs koopwoningen loopt verder op

Hypotheekrente.

3. Hypotheekrente

De hypotheekrente is al langere tijd dalende, maar het coronavirus heeft die nog verder omlaag geduwd. Door angst op de financiële markten is de marktrente gedaald en centrale banken hebben maatregelen genomen om de economie te stimuleren.

Daardoor kunnen geldverstrekkers hun rentes verder verlagen. Afgelopen week bereikte de gemiddelde hypotheekrente opnieuw een laagterecord van 1,62 procent, meldt De Hypotheekshop.

Hoewel er ruimte is voor verdere verlagingen verwacht Hagedoorn dat geldverstrekkers de komende tijd even zullen aankijken en niet veel rentewijzigingen zullen doorvoeren. Zowel geen verhogingen als verlagingen.

4. Woningverkopen en huizenprijs

Of het coronavirus ook het aantal transacties en de huizenprijzen besmet, zal moeten blijken.

Vereniging Eigen Huis (VEH) zei vorige week te verwachten dat het consumentenvertrouwen daalt door de negatieve gevolgen van de pandemie, zoals het stilleggen van reisverkeer en bedrijven die hun deuren sluiten.

De belangenvereniging van huiseigenaren ziet echter nog niet dat kopers afzien van het kopen van een huis.

Makelaarsvereniging NVM laat aan Business Insider weten dat het over twee weken meer kan zeggen over het aantal verkopen en de transactieprijs, als de verstrekkende maatregelen van het kabinet al dan niet zijn doorgesijpeld in de statistieken.

Mocht door het coronavirus de opkomst bij bezichtigingen lager zijn, dan beïnvloedt dit het aantal biedingen. “Dat zou de verkoopprijs van de desbetreffende woning kunnen drukken”, zegt Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Maar hij benadrukt dat dit koffiedik kijken blijft en dat later pas meer duidelijk wordt. Een structurele afkoeling van de huizenmarkt door de coronacrisis ziet Hagedoorn niet zo snel gebeuren.

“Het is nu crisis, maar de economie onderliggend is goed en het woningaanbod blijft schaars. Als het gewone leven zijn beloop neemt, normaliseert ook de woningmarkt, al zeg ik dat met een slag om de arm.”

« Terug naar overzicht